Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Malaga op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Malaga vind je terug op de vele Malaga en Andalusië sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Malaga of de regio Andalusië kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Wel of niet op stedentrip naar Malaga? Let goed op het reisadvies voor Spanje en Malaga. Bij een ‘code oranje’ worden vakanties afgeraden, bij code groen of geel is er vanuit Nederland geen negatief reisadvies. Kijk ook goed welke regels Spanje hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Malaga

Wil je een vakantie boeken naar Malaga? Kijk dan zeker even naar de Lissabon stedentrips en vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Malaga aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Malaga stedentrip boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Valencia stedentrips op TUI.nl

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Malaga is als de meeste plaatsen in Europa 112.

Douane

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Malaga is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater.

Drugs

Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden in Malaga.

Elektriciteit

Als je naar Malaga reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Malaga. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Feestdagen

Voor Malaga staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

Nationale feestdagen
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal)
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Malaga. Het geven van fooi is iets persoonlijks, maar men is Spanje wel gewend om fooi te krijgen. De hoogte van de fooi kun je natuurlijk af laten hangen van de kwaliteit van de service en het eten en drinken.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn door heel Malaga heen meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan. Mits je pas hiervoor geschikt is.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Internet / Wi-Fi

Wie kan tegenwoordig nog zonder internet op reis. Je kunt natuurlijk gebruik maken van mobiel internet op je telefoon, maar vanwege de kosten is het vaak interessanter om gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken. Die zijn er in Malaga genoeg te vinden. Veel restaurants en bars bieden gratis draadloos internet aan. In hotels kun je tegenwoordig vrijwel altijd gebruik maken van draadloos internet, al dan niet betaald.

Taal

In Malaga is Spaans de officiële taal. Houd er rekening mee dat het Spaans hier met een sterk accent gesproken wordt. Wie een beetje Spaans spreekt die zou zich zomaar in het lokale dialect kunnen verslikken. Met Engels kom je over het algemeen ook ver in Malaga, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Dit geldt met name voor taxichauffeurs en op plekken waar wat minder buitenlandse toeristen komen.

Tijdsverschil

Malaga ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijd regeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Malaga.

Veiligheid

Malaga is een relatief veilige stad. De sfeer is gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in Malaga mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers en gauwdieven zijn actief op straat en in het openbaar vervoer. Ze slaan vooral toe op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, het openbaar vervoer en de winkelstraten.