Vervoer in Malaga en reizen naar Malaga

De meeste toeristen die alleen voor een stedentrip naar Malaga afreizen, komen met het vliegtuig. Is de stad echter een onderdeel van een rondreis langs de Costa del Sol of door Andalusië, dan is de kans groot dat je met de auto komt of dat je er op het vliegveld één huurt. Een andere manier om in de stad te komen is met de trein. Deze bijzondere treinrit zal korter duren dan wanneer je met de auto komt.
In de stad zelf doe je er goed aan om, als je de auto bij je hebt om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk erg goed geregeld in Malaga. In de stad rijden de stadsbussen af en aan en er zijn meerdere metrolijnen te vinden.Met de auto naar Malaga

Als je liever niet vliegt of met de trein reist kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de auto naar Malaga te rijden. De afstand tussen Utrecht en Malaga is ongeveer 2250 kilometer, maar dit is afhankelijk van de route die je kiest. De meest voor de hand liggende route neemt je mee langs Antwerpen, Brussel, Parijs, Tours, Biarritz, Burgos, Madrid en Granada om uiteindelijk in Malaga uit te komen. Een reis die non-stop ongeveer 23 uur zal duren, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Je moet als je doorrijdt rekenen dat je ongeveer twee dagen onderweg zult zijn.

Autorijden in en rond Malaga

Net als zo goed in elke stad in het zuiden van Europa is het autorijden in Malaga vrij chaotisch. Er wordt behoorlijk wat getoeterd, de richtingaanwijzer blijft er zo goed als ongebruikt en ieder gaatje hoe klein ook, daar past nog een auto tussen. De truc is om hier niet te veel van onder de indruk te raken. Gewoon je eigen koers te houden en af en toe de rijstijl over te nemen. Op deze manier kun je vrij geruisloos door het verkeer van Malaga rijden. Let wel op, want tijdens de ochtend- en avondspits en op plaatsen waar er wegwerkzaamheden zijn is het verkeer mogelijk nog chaotischer.

Huurauto

Op de luchthaven van Malaga zijn meerdere verhuurbedrijven te vinden. De meeste bevinden zich aan het einde van de centrale hal van het vliegveld, maar de prijsvechters zijn te vinden in de parkeergarage. Als je dit niet weet kun je behoorlijk lang lopen zoeken. De meeste autoverhuurbedrijven in Malaga werken met een vol/vol constructie, maar er zijn er ook die met een vol/leeg constructie werken. Let hier goed op bij het huren van een auto zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De prijzen voor huurauto’s in Malaga verschillen sterk per periode en waar je huurt, deze zijn handig te vergelijken op Easyterra. Zo zijn de verhuurbureaus op de luchthaven vaak een stuk duurder dan diegene die net buiten de luchthaven te vinden zijn. Om bij deze autoverhuurbedrijven te komen maak je gebruik van pendelbusjes.
In Malaga zijn er ook verschillende autoverhuurbedrijven te vinden waar je voor één dag of langer auto’s kunt huren.

Vind de goedkoopste huurauto's bij Easyterra

Parkeren

Aangezien het historische centrum van Malaga in zijn geheel autovrij is, ben je verplicht om ergens aan de rand van het centrum een parkeergarage te vinden. Er zijn behoorlijk wat ondergrondse parkeergarages te vinden in de buurt van het historische centrum. Bij de meeste parkeergarages ben je ongeveer 2 euro per uur kwijt, maar dit kan per garage per dag verschillen. Wil je gratis de auto parkeren dan kun je bij het winkelcentrum Playa Mayor de auto wegzetten. Vanuit hier moet je dan nog wel iets meer dan een kwartier in de trein zitten voordat je in het centrum bent.

Met de trein

Het is goed te doen om met de trein naar Malaga af te reizen. Deze reis zal, als alle overstappen goed in elkaar overlopen ongeveer 18 uur duren. Reis je vanaf Amsterdam of Rotterdam dan hoef je slechts vier keer over te stappen waarvan tweemaal in Parijs. Vanaf Parijs neem je de sneltrein naar Barcelona, in Barcelona pak je de trein naar Madrid om vervolgens de trein naar Malaga te nemen.

Metro

Sinds 2014 zijn er twee metrolijnen te vinden in Malaga en het is de bedoeling dat de komende jaren er nog meer lijnen geopend gaan worden. De eerste twee lijnen in Malaga verbinden het historische centrum van de stad met het vliegveld en de andere met een groot industrieterrein ten westen van Malaga. Een groot deel van de metro in Malaga loopt bovengronds. De derde lijn die nu nog in de planning zit, zal Malaga met El Palo gaan verbinden.

Busvervoer in en om Malaga

Het busvervoer in Malaga is goed geregeld en verbindt de verschillende wijken van de stad en de omliggende dorpjes en plaatsen van de Costa del Sol met elkaar. Het grote centrale busstation van Malaga is Alemande Principal. De route van de verschillende bussen is te vinden op het bord bij de bushalte. Kaartjes kun je kopen in de bus bij de buschauffeur. De gemiddelde prijs voor een buskaartje ligt iets lager dan in Nederland en België.

Hop on Hop off bus

Met een Hop on Hop off bus verken je snel en gemakkelijk de verschillende highlights van Malaga. De busrit neemt je mee langs de verschillende boulevards, stranden en parken van de stad. Tijdens de busrit krijg je allerlei informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals de Kathedraal van Malaga, het Alcazaba en het Teatro Romano. Er zijn in Malaga ongeveer veertien opstap punten waar je gedurende 24 uur onbeperkt gebruik van kunt maken. Iedere 20 minuten kun je een bus verwachten.

Varen

Vanuit Malaga, maar ook vanuit omliggende plaatsen vertrekken er veerboten naar het Afrikaanse vaste land. Vanuit Malaga kun je met ferry naar de Spaanse exclave Melilla in Marokko varen. Deze overtocht naar Afrika zal ongeveer 4 uur in beslag nemen.

Fietsen

Een leuke en originele manier om Malaga te verkennen is met de fiets. Er zijn verschillende plaatsen in de stad waar je fietsen kunt huren. Wil je liever onder begeleiding van een gids fietsen, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. Het leuke van fietsen in Malaga is dat een groot deel van het historische centrum van de stad en de boulevard van Malaga in zijn geheel autovrij is. Langs de kustlijn van Malaga loopt er zelfs een fietspad van vijftien kilometer.