Malaga | bezienswaardigheden | musea | stedentrip | vervoer | vliegen | reisinformatie | het weer | links

Het weer in Malaga

Het uitstekende klimaat van Malaga is voor veel mensen de reden om een bezoek te brengen aan deze bijzondere stad. In de zomermaanden komen er massas toeristen naar de stad toe om er te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie terwijl veel anderen in de wintermaanden een bezoek brengen aan de stad voor een korte winterzon vakantie of er voor langere tijd overwinteren. In de lente en herfstmaanden komen er behoorlijk wat toeristen naar de stad toe voor een korte of lange stedentrip.
Al dit bij elkaar zorgt ervoor dat Malaga al enkele jaren tot de populairste en drukst bezochte steden van Spanje behoort. Na een bezoek aan deze bijzondere stad met zijn uitstekende klimaat kun je dat alleen maar beamen.

Malaga bezienswaardigheden

Malaga is een levendige stad aan de Spaanse zuidkust vol prachtige historische elementen en leuke bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Malaga samengesteld:
Malaga bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Malaga

Malaga heeft een warm mediterraan klimaat. Het klimaat van Malaga wordt hoofdzakelijk bepaald door de zuidelijke ligging van de stad en door de Middellandse Zee. De zomermaanden zijn er warm, heet en droog terwijl de winters er een stuk koeler en natter zijn. Door de invloed van de Middellandse Zee en door de zuidelijk ligging van de stad is de kans op echt winters weer in Malaga minimaal. Sneeuw en vorst komen alleen in extreme gevallen voor in Malaga. Wel kan het kwik in de zomermaanden behoorlijk oplopen. Temperaturen van veertig graden en meer zijn er zo goed als iedere zomer wel te meten in Malaga. Deze hoge temperaturen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de Terral, een zuidwestelijke fhnwind. Op de dagen dat Malaga onder de invloed staat van deze wind is het erg onbehagelijk in de stad.
Op de andere dagen van het jaar zorgt de altijd aanwezige zeewind er juist voor dat de temperaturen in de stad wat getemperd worden.

Zomermaanden

De zomermaanden zijn voor de meeste toeristen de meest geliefde periode om een bezoek te brengen aan de stad. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan rond de dertig graden Celsius en in de avond en nacht zal het zo tien graden afkoelen. De kans op langdurige neerslag is er nihil en de zeetemperatuur ligt er boven de 20 graden Celsius. Je zou kunnen zeggen; het ideale vakantieweer. Het enige wat roet in het eten kan gooien is de kans op hittegolven. Deze kans is aanwezig. Zoek op de warmste dagen van het jaar dan ook een koele plaats op in de buurt van de Middellandse Zee en smeer jezelf in met een zonnebrand met een hoge factor.

Overwinteren in Malaga

Malaga en omstreken is n van de weinige plaatsen op het Europese vaste land waar je goed kunt overwinteren. De gemiddelde dagtemperaturen liggen er in de winterperiode net iets onder de twintig graden Celsius wat de regio erg geschikt maakt. Het enige nadeel van overwinteren in Malaga is dat de temperatuur in de avond en nacht behoorlijk zal zakken en dat de kans langdurige neerslag er hoog is. Ondanks dit is Malaga voor veel mensen een geliefde plaats om te overwinteren of om even de winterzon op te zoeken. Op de warmere winterdagen kun je zelfs op het strand van een uitbundig schijnend zonnetje genieten. Op de meeste dagen is het mogelijk om buiten op het terras te lunchen en een kopje koffie te drinken.

Neerslag

De meeste neerslag in Malaga valt in de winterperiode. Normaal gesproken zijn november, december en januari de natste maanden van het jaar. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt behoorlijk hoog. Gemiddeld valt er in deze periode per maande ongeveer 120 millimeter aan neerslag. Ter vergelijking in Nederland ligt dit gemiddelde onder de 100 millimeter per maand in deze periode.
De zomermaanden daarentegen zijn er erg droog met name de maanden mei, juni, juli en augustus. In deze periode is langdurige neerslag uitzonderlijk.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van Malaga komen er maar weinig weersextremen voor in Malaga. De enige echte weersextremen die voorkomen in de stad hebben te maken met de Terral wind. Onder invloed van deze wind zal het kwik in Malaga stijgen tot 40 graden en soms wel meer. Dit is een droge onaangename warmte die ervoor zorgt dat het erg onaangenaam is in de stad. Op de dagen dat deze wind waait kun je maar het beste de airco niet verlaten of een koel plaatsje in de buurt van de Middellandse Zee of een fontein opzoeken.

Klimaattabel Malaga

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 17 C 8 C 5 uur 12 dagen 102 mm 16 C
februari 17 C 9 C 6 uur 11 dagen 62 mm 15 C
maart 19 C 10 C 7 uur 9 dagen 61 mm 16 C
april 21 C 11 C 8 uur 8 dagen 44 mm 16 C
mei 24 C 14 C 9 uur 4 dagen 20 mm 17 C
juni 27 C 17 C 11 uur 2 dagen 6 mm 20 C
juli 30 C 20 C 11 uur 1 dag 0 mm 22 C
augustus 31 C 21 C 10 uur 1 dag 7 mm 22 C
september 27 C 18 C 8 uur 3 dagen 19 mm 22 C
oktober 23 C 15 C 7 uur 8 dagen 55 mm 20 C
november 19 C 12 C 5 uur 11 dagen 104 mm 18 C
december 16 C 9 C 5 uur 12 dagen 101 mm 17 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reisperiode voor Malaga

Er is eigenlijk geen slechte periode om een bezoek te brengen aan Malaga. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen soort toeristen. In de winterperiode komen er hoofdzakelijk mensen naar de stad toe om te overwinteren of om er te even de zon op te zoeken. In het voor- en najaar komen er toeristen voor een stedentrip of een actievere vakantie naar de stad toe.

De zomermaanden zijn er gereserveerd voor zon-, zee- en strandvakanties. De temperaturen liggen er in deze periode zo hoog dat het eigenlijk niet te doen is om veel van de stad en zijn omgeving te gaan zien. Er is dus geen algemene beste periode om de stad te gaan bezoeken, maar voor iedere soort bezoek aan Malaga is er wel een ideale periode.

Meer info over Malaga

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Malaga:
bijzondere plaatsen in Malaga
Malaga als budgetbestemming
Malaga informatie
Malaga informatie
Malaga weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy