Weer en beste reisperiode

Het uitstekende klimaat van Malaga is voor veel mensen de reden om een bezoek te brengen aan deze bijzondere stad. In de zomermaanden komen er massa’s toeristen naar de stad toe om er te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie terwijl veel anderen in de wintermaanden een bezoek brengen aan de stad voor een korte winterzon vakantie of er voor langere tijd overwinteren. In de lente en herfstmaanden komen er behoorlijk wat toeristen naar de stad toe voor een korte of lange stedentrip.
Al dit bij elkaar zorgt ervoor dat Malaga al enkele jaren tot de populairste en drukst bezochte steden van Spanje behoort. Na een bezoek aan deze bijzondere stad met zijn uitstekende klimaat kun je dat alleen maar beamen.

Het klimaat van Malaga

Malaga heeft een warm mediterraan klimaat. Het klimaat van Malaga wordt hoofdzakelijk bepaald door de zuidelijke ligging van de stad en door de Middellandse Zee. De zomermaanden zijn er warm, heet en droog terwijl de winters er een stuk koeler en natter zijn. Door de invloed van de Middellandse Zee en door de zuidelijk ligging van de stad is de kans op echt winters weer in Malaga minimaal. Sneeuw en vorst komen alleen in extreme gevallen voor in Malaga. Wel kan het kwik in de zomermaanden behoorlijk oplopen. Temperaturen van veertig graden en meer zijn er zo goed als iedere zomer wel te meten in Malaga. Deze hoge temperaturen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de Terral, een zuidwestelijke föhnwind. Op de dagen dat Malaga onder de invloed staat van deze wind is het erg onbehagelijk in de stad.
Op de andere dagen van het jaar zorgt de altijd aanwezige zeewind er juist voor dat de temperaturen in de stad wat getemperd worden.

Zomermaanden

De zomermaanden zijn voor de meeste toeristen de meest geliefde periode om een bezoek te brengen aan de stad. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan rond de dertig graden Celsius en in de avond en nacht zal het zo’ tien graden afkoelen. De kans op langdurige neerslag is er nihil en de zeetemperatuur ligt er boven de 20 graden Celsius. Je zou kunnen zeggen; het ideale vakantieweer. Het enige wat roet in het eten kan gooien is de kans op hittegolven. Deze kans is aanwezig. Zoek op de warmste dagen van het jaar dan ook een koele plaats op in de buurt van de Middellandse Zee en smeer jezelf in met een zonnebrand met een hoge factor.

Overwinteren in Malaga

Malaga en omstreken is één van de weinige plaatsen op het Europese vaste land waar je goed kunt overwinteren. De gemiddelde dagtemperaturen liggen er in de winterperiode net iets onder de twintig graden Celsius wat de regio erg geschikt maakt. Het enige nadeel van overwinteren in Malaga is dat de temperatuur in de avond en nacht behoorlijk zal zakken en dat de kans langdurige neerslag er hoog is. Ondanks dit is Malaga voor veel mensen een geliefde plaats om te overwinteren of om even de winterzon op te zoeken. Op de warmere winterdagen kun je zelfs op het strand van een uitbundig schijnend zonnetje genieten. Op de meeste dagen is het mogelijk om buiten op het terras te lunchen en een kopje koffie te drinken.

Neerslag

De meeste neerslag in Malaga valt in de winterperiode. Normaal gesproken zijn november, december en januari de natste maanden van het jaar. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt behoorlijk hoog. Gemiddeld valt er in deze periode per maande ongeveer 120 millimeter aan neerslag. Ter vergelijking in Nederland ligt dit gemiddelde onder de 100 millimeter per maand in deze periode.
De zomermaanden daarentegen zijn er erg droog met name de maanden mei, juni, juli en augustus. In deze periode is langdurige neerslag uitzonderlijk.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van Malaga komen er maar weinig weersextremen voor in Malaga. De enige echte weersextremen die voorkomen in de stad hebben te maken met de Terral wind. Onder invloed van deze wind zal het kwik in Malaga stijgen tot 40 graden en soms wel meer. Dit is een droge onaangename warmte die ervoor zorgt dat het erg onaangenaam is in de stad. Op de dagen dat deze wind waait kun je maar het beste de airco niet verlaten of een koel plaatsje in de buurt van de Middellandse Zee of een fontein opzoeken.